Moscow, 2010

Product Line
M

Application
Interior
Ceiling and Wall

Material
Stainless Steel

Building
Tsvetnoy
Central Market

Client
RGI International

Architects
Lifschutz
Davidson
Sandilands

Consultant
Ford McDonald

Ceiling System
Lindner
Lindner Lunar

Awards
British Interior 2011
EuroShop 2012

Photos
PDF, 12 pp.
flickr.com

Location
Google Map

Related
Euro Inox
bdonline
e-architect

Tsvetnoy Central Market in Moscow ... Photos, PDF

Tsvetnoy Central Market is a high-end shopping mall located in the heart of Moscow, one mile north of the Kremlin; it opened in December 2010.

Moscow, Tsvetnoy Central Market, Food Market, Ceiling and Wall Panels Type EXYD-M, Photo Chris Gascoigne

Above and below: Upper floors of Tsvetnoy Central Market clad with EXYD-M panels (Photos Chris Gascoigne).

Moscow, Tsvetnoy Central Market, Restaurant and Atrium, Ceiling and Wall Panels Type EXYD-M, Photo Chris Gascoigne

Lifschutz Davidson Sandilands Architects, in cooperation with Ford McDonald, designed the upper floors of the complex. For their spectacular ceiling and wall concept they chose a surface developed and manufactured by EXYD.

The Society of British Interior Design honored the work with the Best Interior Design Award 2011. The EuroShop RetailDesign Awards 2012 for the three best store concepts worldwide went to Shanghai, Munich and to Tsvetnoy Central Market.

Moscow, Tsvetnoy Central Market, Ceiling Panels Type EXYD-M, Photo EXYD

EXYD produced in Germany 2,600 stainless steel panels with 1,600 different shapes ready to fit in positions including all recesses for components. More than 20,000 sq ft are clad by these panels.

The surface, which was used for this project, reflects a fragmented image of the surroundings. The surface was developed by EXYD in 2009 and is called Type EXYD-M.

EXYD focuses on surfaces – the products can be adapted for use with existing ceiling and wall systems. Product Line EXYD-M is available among others as fully integrated component of the ceiling program Lindner Lunar – Living Ceilings. In this project Lindner designed the substructure and mounted the panels including the substructure.